28 december 2009 – Ten minste acht mensen werden zondag gedood bij protesten tegen het Iraanse regime – daarover bericht nu ook de de Iraanse staatstelevisie. In andere onbevestigde berichten was maandag al sprake van 15 doden.

De politie ontkende aanvankelijk dat er doden waren gevallen. De oppositie heeft foto’s verspreid waarop lijken en ernstig gewonden te zien zijn. Websites van tegenstanders van het regime maakten melding van acht doden.
Het waren de zwaarste confrontaties tussen demonstranten en politie sinds juni. Tienduizenden regeringstegenstanders zijn zondag de straat op gegaan; ze maakten gebruik van het sjiitische Ashura feest om te protesteren. De protesten zijn intussen ook gericht tegen de Opperste Leider van het regime, Khamenei. De regeringstroepen gebruikten traangas en wapenstokken tegen de menigte. Uiteindelijk schoten zij volgens ooggetuigen gericht op de demonstranten. 

Het belangrijkste doel van de politie was te voorkomen dat een lange stoet naar de “Revolutiestraat” in het centrum van Teheran zou trekken. Dat is blijkbaar gelukt. Daarbij werd de wapenstok en traangas ingezet. Ruiten werden verbrijzeld en kentekenplaten in beslag genomen van automobilisten, die door te toeteren hun steun betuigden aan de demonstranten. In de metrostations werden groene kledingstukken ingezameld. Groen is de kleur van de oppositie.

De protestbeweging lijkt in kracht te winnen. Niet alleen vanuit het centrum en het noorden van Teheran, waar de middenklasse woont, worden protesten gemeld, maar ook uit het zuiden van de hoofdstad, waar de armere laag van de bevolking woont. Over het algemeen is dit gedeelte anders op de hand van Ahmadinejad. Zelfs een herdenking in het heiligdom in het zuiden van Teheran van de twintig jaar geleden overleden leider van de revolutie, Khomeini, werd onlangs geannuleerd omdat men vreesde dat dit kon worden gebruikt als protestactie.

Ook in de steden Isfahan, Shiraz, Mashhad, Babol en Nadschafabad werden zondag gewelddadige incidenten tijdens demonstraties gemeld. Volgens de politie zijn meer dan 300 demonstranten gearresteerd.

Journalisten van internationale media mochten geen verslag doen van de demonstraties. Zoals in het verleden bij soortgelijke conflicten was het mobiele netwerk uitgeschakeld en de toegang tot internet beperkt. Het was echter duidelijk zichtbaar dat boven het centrum van Teheran van tijd tot tijd dikke zwarte rookwolken opstegen. Sirenes van ambulances konden worden gehoord en politiehelikopters cirkelden boven de straten.