5 januari 2010 – De isolatie en onderdrukking van de burgers in Iran wordt nog verscherpt. Nu is elk contact met 60 westerse organisaties verboden. Op de betreffende lijst staan gerenommeerde instellingen zoals de BBC.

De Iraanse leiding heeft haar burgers verboden contact te hebben met zo’n 60 westerse organisaties en talloze media. Alle op de lijst vermelde organisaties en media hebben een rol gespeeld bij de protesten tegen het regime, zei het ministerie van Veiligheidszaken dinsdag via de Iraanse media. De lijst omvat onder meer de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, de Amerikaanse denktank Brookings en de non-profit organisatie George Soros Stichting.

“Elk contact, elke overeenkomst, elk gebruik van de middelen van deze instellingen, die een ‘zachte oorlog’ aan het voeren zijn, is verboden en illegaal,” zo citeerden de Iraanse media de viceminister van Veiligheidszaken. De burgers moeten ” op hun hoede zijn voor de vijand en met de inlichtingendienst samenwerken bij het beschermen van de natie en het onschadelijk maken van de plannen van buitenlanders en samenzweerders.”

Ook het gebruik maken van Perzischtalige buitenlandse media en zogenaamde “contrarevolutionaire” websites werd de Iraniërs verboden. Op de verbodslijst staat ook de oppositionele website rahesabs.com, die de afgelopen dagen herhaaldelijk melding maakte van het geweld door de Iraanse veiligheidsdienst tegen demonstranten en de arrestaties van oppositieleden.

Het is niemand toegestaan om te werken voor “vijandige Perzischtalige satellietzenders” of contact met hen te hebben, zo werd verder gezegd. Genoemd werden onder meer de Amerikaanse internationale zender Voice of America, de Britse BBC, de Israëlische staatszender Kol Israël, alsmede de zenders van de Iraanse oppositie People’s Mujahidin en de Iraanse “monarchisten.”

Het werd de Iraniërs ook opgedragen om niet meer dan de noodzakelijke contacten met buitenlanders, buitenlandse ambassades en met hen samenwerkende organisaties te onderhouden.