11 januari 2010 – Opperste Leider Khamenei eist hard optreden tegen dissidente demonstranten.

Volgens berichten is in Teheran een mensenrechtengroep gearresteerd, bestaande uit 33 vrouwen die een wake hielden voor hun kinderen, die in gevechten met regeringstroepen gedood werden. De moeders werden tijdens hun wekelijkse betoging op zaterdag door veiligheidstroepen omsingeld en naar de gevangenis overgebracht, aldus mensenrechtenactivisten. Verscheidene vrouwen zijn daarbij gewond geraakt.

Negen vrouwen moesten zich na de arrestatie onder medische behandeling stellen. De mensenrechtenorganisatie heeft opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van de vrouwen.

Mensen wachten buiten de Evin-gevangenis van Teheran op nieuws over hun gevangen familieleden.

Ook websites van de oppositie berichten over de arrestatie van de vrouwen van de groep “Rouwende Moeders”, die regelmatig protesteren tegen het vermoorden of ontvoeren van hun kinderen. Ooggetuigen hebben verteld dat op 9 januari ongeveer 30 vrouwen werden gearresteerd in het Laleh Park in Teheran.

Een honderdtal politieagenten verhinderde de samenkomst van een groep van ongeveer 70 vrouwen, waarbij deze het park uitgejaagd werden. Ongeveer 30 vrouwen werden hierbij gearresteerd en in een politiebusje meegenomen naar het bureau.

Op 8 januari heeft de opperste geestelijk leider Ali Khamenei zijn goedkeuring uitgesproken over het onderdrukken door het regime van de protesten van de oppositie eind december en eiste hardhandig optreden tegen de dissidente demonstranten. In een op televisie uitgezonden toespraak drong hij er bij de autoriteiten op aan hun “taak tegen de verdorven onruststokers” uit te voeren. De staat dient haar verplichting in de strijd tegen haar tegenstanders na te komen.