Na internationale protesten zijn de in Teheran gearresteerde “Rouwende Moeders” uit de gevangenis ontslagen.

Volgens de mensenrechtenactivisten in Iran zijn ongeveer 30 vrouwen uit de gevangenis vrijgelaten. Hun vrijlating is een gevolg van druk van de internationale publiek. Het gaat hier o.a. om de leden van de groep “Rouwende Moeders”. Ze werden gearresteerd toen ze protesteerden tegen de dood of het vasthouden van hun kinderen. Bij het brute politieoptreden raakten verscheidene van de veelal oudere vrouwen gewond.

De groep eist een onderzoek naar het lot van hun kinderen die sinds juni 2009 bij de protesten tegen het regime gedood werden of sindsdien verdwenen zijn. De in het zwart geklede moeders komen elke zaterdag bijeen in een park in Teheran
Ook de zus van de Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Shirin Ebadi, werd uit de gevangenis ontslagen. De medische hoogleraar Nouschin Ebadi werd eind december voor haar woning gearresteerd en gevangen gezet.

Zowel in Iran als internationaal waren er talrijke protesten tegen de opsluiting van moeders. Behalve diverse mensenrechten organisaties, heeft ook de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Hillary Clinton, opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de “Rouwende Moeders”.
In een verklaring van Amnesty International van 11 januari 2010 staat onder andere:

Amnesty International heeft bij de Iraanse autoriteiten aangedrongen op vrijlating van een groep vrouwen die afgelopen weekend tijdens een vreedzame wake in Teheran werden geslagen en gearresteerd.

De 33 vrouwen zijn lid van ‘”Rouwende Moeders”, een groep vrouwen waarvan de kinderen gedood of gearresteerd werden, of zijn verdwenen tijdens de rellen na de verkiezingen in juni 2009. Volgens mediaberichten werden ze gearresteerd tijdens hun wekelijkse bijeenkomst in het Laleh Park. Ze werden bijna allemaal geslagen en tien van hen moesten vervolgens in het ziekenhuis behandeld worden. Alle vrouwen zitten nu gevangen in de Vozera- gevangenis in Teheran.

“Vrouwen die rouwen om hun kinderen die vermoord zijn door veiligheidstroepen moeten kunnen rekenen op de steun van de staat. De autoriteiten moeten de waarheid over het gebeurde onthullen en de betrokkenen schadeloos stellen, in plaats van de moeders te confronteren met willekeurige arrestaties en mishandeling”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty expert voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “De vrouwen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten en er moet een onderzoek komen naar hun behandeling.” …

De „Rouwende Moeders“ komen elke zaterdag in stilte bijeen bij de plek waar Neda Agha-Soltan bij een demonstratie werd gedood. De video opnames van haar dood in juli 2009 gingen over de hele wereld.

Negen van de vrouwen lijden aan kwalen. Dit draagt bij aan de zorg om hun welzijn. “Wij zijn ernstig bezorgd over de gezondheid van de vrouwen. De Iraanse autoriteiten
zijn verantwoordelijk voor hun welzijn”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui.

Het was niet de eerste keer dat er leden van de „Rouwende Moeders” gearresteerd werden.  Op 5 december 2009 werden 29 vrouwen gearresteerd, die echter op 7 december weer vrijgelaten werden.