12 januari 2010 – De vrouwen werden gearresteerd tijdens protesten tegen de moord of ontvoering van hun kinderen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft vandaag onmiddellijke vrijlating geëist van de “Rouwende Moeders” in Iran. De vrijlating van de vrouwen, die vorige week in Teheran gearresteerd zijn, dient onvoorwaardelijk plaats te vinden, verklaarde Clinton in Washington.

Ongeveer 30 vrouwen die behoren tot de groep “Rouwende Moeders” zijn op 9 januari in een park in Teheran gearresteerd nadat een honderdtal politieagenten van het regime de samenkomst van ongeveer 70 vrouwen wist te voorkomen.

De groep eist een onderzoek naar het lot van hun kinderen die sinds juni 2009 bij de protesten tegen het regime werden gedood of sindsdien verdwenen zijn. De in het zwart geklede moeders komen elke zaterdag bij elkaar in een park Teheran

“Deze vrouwen, wier kinderen gedood of gearresteerd zijn tijdens het geweld na de verkiezingen, hebben alleen maar op vreedzame wijze van hun recht op vrije meningsuiting gebruik gemaakt “, zei Clinton in Washington. Als vrouw en moeder gaat haar hart uit naar de gearresteerde vrouwen. “Als de Iraanse leiders door de internationale gemeenschap gerespecteerd willen worden, moeten ze de rechten van hun volk eerbiedigen.”