Januari 2010: Vrijheid voor 33 gevangen moeders na massale internationale protesten

Zowel in Iran als internationaal zijn er talrijke protesten geweest tegen de opsluiting van de moeders. Behalve diverse mensenrechtenorganisaties heeft ook de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Hillary Clinton, opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van de “Rouwende Moeders”.

De vrouwen van de groep “Rouwende Moeders” eisen een verklaring over het lot van hun kinderen, die sinds juni 2009 bij de protesten tegen het regime werden gedood of sindsdien verdwenen zijn. De in het zwart geklede moeders komen elke zaterdag bij elkaar voor een wake in het Laleh Park in Teheran.

Op 9 januari werden de moeders tijdens hun wekelijkse wake omsingeld door de politie van het regime en werden verdreven van het park. 33 vrouwen werden gearresteerd, waarbij ze beledigd, geslagen en geschopt werden. Verschillende van de vrouwen raakten gewond. Negen vrouwen moesten na de arrestatie medisch worden behandeld. Twee van de vrouwen zijn ouder dan 70 jaar. Eerst werden de vrouwen vastgezet in de Vozara politiegevangenis. 16 van hen werden later naar de beruchte Evin-gevangenis gebracht.

Na de arrestatie verzamelden veel mensen zich voor de gevangenis waarbij ze vrijlating eisten van de moeders. Tegelijkertijd werd er een internationale campagne gelanceerd, waaraan diverse mensenrechtenorganisaties deelnamen. Op 15 januari werd de vrijlating van alle 33 moeder bereikt als resultaat van de druk van de internationale publiciteit.

12-01-10 – VS Minister van Buitenlandse Zaken Clinton eist onmiddellijke vrijlating van de “Rouwende Moeders”  in Iran

In een verklaring van Amnesty International van 11 januari 2010 staat onder andere:

Amnesty International heeft bij de Iraanse autoriteiten aangedrongen op vrijlating van een groep vrouwen die afgelopen weekend tijdens een vreedzame wake in Teheran werden geslagen en gearresteerd.

De 33 vrouwen zijn lid van ‘”Rouwende Moeders”, een groep vrouwen waarvan de kinderen gedood of gearresteerd werden, of zijn verdwenen tijdens de rellen na de verkiezingen in juni 2009. Volgens mediaberichten werden ze gearresteerd tijdens hun wekelijkse bijeenkomst in het Laleh Park. Ze werden bijna allemaal geslagen en tien van hen moesten vervolgens in het ziekenhuis behandeld worden. Alle vrouwen zitten nu gevangen in de Vozera- gevangenis in Teheran.

“Vrouwen die rouwen om hun kinderen die vermoord zijn door veiligheidstroepen moeten kunnen rekenen op de steun van de staat. De autoriteiten moeten de waarheid over het gebeurde onthullen en de betrokkenen schadeloos stellen, in plaats van de moeders te confronteren met willekeurige arrestaties en mishandeling”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty expert voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “De vrouwen moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten en er moet een onderzoek komen naar hun behandeling.” …

De „Rouwende Moeders“ komen elke zaterdag in stilte bijeen bij de plek waar Neda Agha-Soltan bij een demonstratie werd gedood. De video opnames van haar dood in juli 2009 gingen over de hele wereld.

Negen van de vrouwen lijden aan kwalen. Dit draagt bij aan de zorg om hun welzijn. “Wij zijn ernstig bezorgd over de gezondheid van de vrouwen. De Iraanse autoriteiten zijn verantwoordelijk voor hun welzijn”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui.

Het was niet de eerste keer dat er leden van de „Rouwende Moeders” gearresteerd werden.  Op 5 december 2009 werden 29 vrouwen gearresteerd, die echter op 7 december weer vrijgelaten werden.