30 januari 2010  – Voor de VS is de executie van Iraanse demonstranten een “dieptepunt in het meedogenloze optreden tegen vreedzaam verzet.”

De executie van twee Iraanse dissidenten op 28 januari wordt International scherp veroordeeld, ook door de Europese Unie.
“Deze schokkende executies tonen aan, dat de Iraanse autoriteiten niets ontziend zijn bij het uitroeien van de vreedzame protesten na de verkiezingen”, zei Hassiba Hadj Sahraoui, hoofd van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

“We zijn bang dat deze executies nog maar het begin zijn van een golf van executies van hen, die veroordeeld worden op soortgelijke vaag geformuleerde beschuldigingen,” zei Hassiba Hadj Sahraoui. “De moorden illustreren hoe het justitiële systeem wordt misbruikt als instrument van onderdrukking. Ze zijn bedoeld als waarschuwing aan degenen die hun recht op vreedzaam protest tegen de regering willen uitoefenen. ”

De Amerikaanse regering heeft de executies als moord omschreven. “Wij zien dit als een dieptepunt van het onrechtvaardige en meedogenloze optreden van de Islamitische Republiek tegen vreedzaam verzet”, zei adjunct-woordvoerder van het Witte Huis, Bill Burton, afgelopen donderdag. “Door het vermoorden van politieke gevangenen die hun fundamentele rechten uitoefenen, krijgt de Islamitische Republiek niet het respect en de legitimiteit die zij nastreeft”, zei de woordvoerder verder. Het resulteert alleen maar in een verder isolement van Teheran.

Ook in Oostenrijk is geprotesteerd tegen executies. Het ÖVP-parlementslid en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ursula Plassnik beschreef de executies als “een erbarmelijk teken van zwakte, waarmee het Iraanse regime nog beneden de norm blijft van zijn toch al verbijsterend lage standaard op het gebied van mensenrechten en burgerrechten “. Plassnik riep president Ahmadinejad, diens regering en het Iraanse parlement op om onmiddellijk te stoppen met het mishandelen en zelfs vermoorden van politieke gevangenen.

De twee politieke gevangenen, Mohammed Reza Ali-Zamani en Arasch Rahmani-Pur, zijn geëxecuteerd wegens betrokkenheid bij de massale protesten van de afgelopen maanden. Negen andere demonstranten werden ter dood veroordeeld. De elf werden overwegend gearresteerd tijdens de demonstraties van de afgelopen maanden en behoren volgens de Iraanse media tot monarchistische groeperingen of de oppositiebeweging People’s Mujahedin. Ze zouden getracht hebben het regime omver te werpen.