05 februari 2010 – In Iran zitten vele christenen zonder formele aanklacht inde gevangenis. De meerderheid mag geen contact met advocaten of families hebben.

In de stad Shiraz in zuidwest Iran zitten vanaf 11 januari zeven christenen in de gevangenis in, zes van hen zijn voormalige moslims. en wacht een aanklacht wegens afvalligheid van de Islam. Hun namen zijn: Parviz Khaladj, Mehdi Furutan, Roxana Furouyi, Behrouz Sadegh-Khanjani, Abdol Ali Reza Haghnejad, Iman Farzad en ene Mahyar.

Drie andere christenen zitten in de beruchte Evin-gevangenis van Teheran. De veiligheidsdienst nam op 24 december 2009 Maryam Jalili, Mitra en Zahmati farzan Matin gevangen, samen met twaalf andere christenen, die inmiddels weer in vrijheid gesteld zijn. De groep was samengekomen in een particuliere woning 20 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Teheran om kerst te vieren. Volgens een bericht van het “Farsi Christian News Network” heeft de veiligheidsdienst tijdens de arrestatie computers, boeken en andere literatuur in beslag genomen.

Ook de zuster van Maryam Jalili, Nobina Jalili, en nog een andere christen zijn in Isfahan gearresteerd. Volgens informatie verstrekt door de nieuwsdienst Compass Direct, die daarbij naar lokale informanten verwijst, is hun verblijfplaats onbekend. De op 13 oktober in Rasht gearresteerde Yousef Nadarkhani zit ook nog steeds in de gevangenis.

Vaak worden christenen met een islamitische achtergrond beschuldigd van andere misdrijven, zoals spionage of verstoring van de openbare orde. Volgens de fundamentalistische wetten kan afvalligheid van de islam bestraft worden met de dood. Over het algemeen worden christenen in Iran in de gaten gehouden. Dit leidt vaak tot arrestaties, christenen worden regelmatig zonder proces gevangen gezet en gemarteld.

Het is christenen, die zich vanuit de islam bekeerden, bij de wet verboden hun nieuwe geloof te praktiseren. In de huidige World Watch List van de hulporganisatie Open Doors, staat Iran is op de tweede plaats van de lijst van 50 landen waar christenen het meest worden vervolgd.