07 februari 2010 – Het regime in Teheran dreigt negen politieke gevangenen te executeren.

De Europese Unie heeft er bij Iran op aangedrongen de geplande executie van nog eens negen tegenstanders van het regime niet uit te voeren en daarmee haar internationale verplichtingen inzake de mensenrechten na te komen.

De aankondiging van Teheran “maakt deel uit van een zorgwekkende ontwikkeling om de demonstranten van de oppositie te intimideren”, zei het hoofd van de afdeling buitenlandse politiek van de EU, Catherine Ashton, op 5 februari. De EU is “onder alle omstandigheden.” tegen de doodstraf

Op 2 februari heeft de Iraanse rechterlijke macht verdere executies aangekondigd van tegenstanders van het regime. Bij negen verdachten zou “binnenkort” de doodstraf worden voltrokken”, zei de vice-voorzitter van de Iraanse justitie, Ebrahim Raissi, volgens het persbureau Fars.

Alle betrokkenen hebben “banden met een contrarevolutionaire stroming en hebben deelgenomen aan de rellen met als doel het omverwerpen van de leiding”.

Eind januari zijn de eerste twee politieke gevangenen opgehangen wegens de massale protesten tegen het regime. De oppositie beschuldigt de autoriteiten ervan hun aanhangers te intimideren door het uitvoeren van doodvonnissen voor de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979 op11 februari.