Inlichtingendiensten en militaire instellingen en systemen beramen een uitgebreid plan om de kinderen en verwanten van degenen die in de tachtiger jaren geëxecuteerd zijn te identificeren en onder toezicht te stellen.

Veiligheidsdiensten zijn van mening dat de belangrijkste elementen van de voortdurende protesten gevormd worden door de activiteiten van kinderen en familieleden van degenen die in de tachtiger jaren werden geëxecuteerd, vooral van hen die in 1988 op bevel van Khomeini de dood vonden tijdens het bloedbad van politieke gevangenen in alle gevangenissen van Iran.

Momenteel heeft een aantal inlichtingendiensten complete lijsten gemaakt met de beroeps- en sociale omstandigheden, alsmede de activiteiten van de kinderen van degenen die in de jaren 80 werden geëxecuteerd. Hun gesprekken worden afgeluisterd en hun internetactiviteiten worden in de gaten gehouden.

Tijdens de afgelopen dagen werd zelfs een aantal kinderen en nabestaanden van de gedode politieke gevangenen gearresteerd, hoewel ze volgens goede bekenden niet betrokken zijn bij politieke activiteiten. (Website Jaras – 18 februari 2010)