Volgens rapporten zijn in de afgelopen weken twee kinderrechtenactivisten gearresteerd en afgevoerd naar een onbekende locatie.

Op 27 januari 2010 werd Saeedeh Mirzaee, 25 jaar oud en afgestudeerd in de scheikunde aan de Universiteit van Teheran, gearresteerd door vertegenwoordigers van het ministerie van informatie en naar een onbekende locatie afgevoerd. Zij was actief bij de NGO Better World die zich inzet voor slachtoffers van kinderarbeid en straatkinderen.

Babak Nazari, 22, die vroeger bij de NGO Suitable World for Children werkte maar recentelijk bij de Molavi NGO toen Suitable World door de geheime dienst werd verboden, werd eveneens gewelddadig gearresteerd rond 10 uur ’s morgens en afgevoerd naar een onbekende locatie. In de namiddag bestormden deze veiligheidstroepen zijn huis in Islam Shahr en doorzochten het langdurig. Vervolgens namen zij zijn computer, cd’s en andere persoonlijke eigendommen in beslag. Een vergelijkbare huiszoeking werd uitgevoerd in het huis van Mirzaee, waar haar persoonlijke eigendommen werden meegenomen door agenten van het ministerie van informatie.

Dagelijks gaan de families van Mirzaee en Nazari overdag naar de Revolutionaire Rechtbank en ’s avonds naar de Evin Gevangenis om te proberen informatie te verkrijgen over hun dierbaren.  (Human Rights and Democracy Activists in Iran – 8 februari 2010)