De bekroonde Iraanse regisseur Jafar Panahi kreeg geen toestemming zijn land te verlaten om het Filmfestival van Berlijn bij te wonen, zeiden de organisatoren dinsdag.

Panahi, eregast op het festival van dit jaar, zou woensdag deelnemen aan een paneldiscussie over de Iraanse cinema met collega’s en landgenoten Rafi Pitts en Reza Haeri.
‘We zijn verrast en betreuren het ten zeerste dat een regisseur, die zo veel internationale prijzen heeft gewonnen, de mogelijkheid ontnomen wordt om deel te nemen aan ons jaarlijkse festival en te spreken over zijn visie op de film,’ zei Berlinale-directeur Dieter Kosslick in een verklaring.

Pitts, die in Berlijn was om zijn film ‘Shekarchi’ (The Hunter) te presenteren, zei: ‘Ik vind dat hij (Panahi) hier bij zou moeten zijn … Ik vind het belachelijk om te denken dat je mensen kunt laten ophouden om hun mening te zeggen ‘.

Alle producties en publicaties worden in Iran gecontroleerd alvorens te worden vrijgegeven, maar vooral filmmakers en scenarioschrijvers hebben onder Ahmedinejad  te maken met strenge censuur.

Volgens Iraanse persagentschappen zei Panahi dat hem in oktober ook al belet werd het land te verlaten om naar Frankrijk te gaan, zijn paspoort zou op de luchthaven in beslag genomen zijn. (AFP – 16 februari 2010)