20 februari 2010 – Vierde Wereldcongres tegen de doodstraf: voor het recht op leven.

Het vierde Wereldcongres tegen de doodstraf, met zo’n 1500 deelnemers uit meer dan 100 landen, is op 24  februari in Genève aan het werk gegaan. De deelnemers veroordeelden vooral de talrijke executies in Iran, Irak, China en de Verenigde Staten. “De strijd om de universele afschaffing van de doodstraf is nog lang niet gewonnen”, zei de directeur van de Vereniging tegen de doodstraf (ECPM), Raphaël Chenuil-Hazan, in Genève.

“Tien dagen geleden bespotte  Iran in deze zaal de internationale gemeenschap”, zei hij aan het begin van het congres. “De doodstraf wordt in Iran als instrument gebruikt om terreur te verspreiden. Voorstanders van het afschaffen van de doodstraf worden tot zwijgen gedwongen en veel jonge mensen hangt een executie boven het hoofd. De Iraanse autoriteiten hebben het paspoort ingenomen van een Iraanse advocaat, die op het congres in Genève zou rapporteren over zijn ervaringen,” aldus Chenuil-Hazan.

“Aandringen op een wereldwijd  moratorium op executies”

De Europese Unie wil zich inzetten voor de universele afschaffing van de doodstraf. Zoals de huidige Spaanse premier Jose Luis Rodríguez Zapatero op 24 februari in Genève al aankondigde, is Spanje van plan om dit jaar nog een internationale commissie op te richten “als eerste stap op weg naar een wereldwijde totale afschaffing van executies”. Meer dan twee derde van de VN-landen heeft de doodstraf afgeschaft, zei Zapatero op het Wereldcongres tegen de doodstraf.

Volgens VN-gegevens wordt momenteel in meer dan 140 landen geen doodstraf meer opgelegd of uitgevoerd, 20 jaar geleden waren dat er slechts 50. De Noorse vice-minister van Buitenlandse Zaken Gry Larsen sprak van een “enorme” wereldwijde omslag. De Italiaanse staatssecretaris Enzo Scotti  zei echter dat de verandering niet snel genoeg gaat. De deelnemende landen toonden zich er vooral bezorgd over dat meer dan 90 procent van alle executies in slechts enkele landen voltrokken worden, waaronder ook Iran.

Iran: “Geen rechtvaardigheid, maar onderdrukking”

In Iran geldt zelfs de doodstraf voor zaken die niet echt als crimineel beschouwd kunnen worden, zoals overspel of homoseksualiteit, aldus Arnaud Gaillard, die het vierde congres tegen de doodstraf heeft georganiseerd. “De doodstraf wordt in Iran, evenals in andere landen, door politici uitgebuit om andersdenkenden het zwijgen op te leggen. Het gaat niet meer over rechtvaardigheid, maar over een onderdrukking die zo ver gaat dat er levens vernietigd worden.