De bekroonde Iraanse regisseur Jafar Panahi, een openlijke aanhanger van de oppositiebeweging, werd samen met zijn gezin en gasten gearresteerd bij een inval in zijn huis in Teheran, vertelde zijn zoon dinsdag.

‘Om ongeveer tien uur maandagavond vielen verscheidene politiemannen in burger het huis binnen,’ verlde Panah Panahi aan Rahesabz, de website van de oppositie .
Panahi, zijn vrouw, zijn dochter en 15 gasten werden gearresteerd en naar een onbekende locatie meegenomen, vertelde zijn zoon, en voegde eraan toe dat de agenten het huisdoorzochten en persoonlijke eigendommen en computers in beslag namen.

De inval werd uitgevoerd door agenten van de veiligheidsdienst, aldus het rapport.

Panahi is zeer geliefd in filmhuizen en staat bekend om zijn moedige maatschappijkritische films zoals ‘Circle’, ‘Crimson Gold’ en ‘Offside’, die zijn bekroond op internationale festivals.
Afgelopen zomer werd hij kortstondig vastgehouden met zijn gezin na het bijwonen van een gedenkbijeenkomst voor de vermoorde demonstrante Neda Agha Soltan, en in februari werd hem geen uitreisvisum verleend om deel te nemen aan het Berlijnse filmfestival. (AFP – 2 maart 2010)