De bekendste nog in leven zijnde dichteres van Iran, Simin Behbahani, kreeg maandag een reisverbod opgelegd nadat zij verhinderd werd om te vertrekken naar Frankrijk voor ceremonies rond Internationale Vrouwendag, meldt een website van de OPPOSITIE.

Behbahani (82) is tevens een feministe die strijdt voor de rechten van Iraanse vrouwen, die te maken hebben met verschillende vormen van rechtsongelijkheid sinds de shariawetgeving werd ingevoerd in de Islamitische Republiek Iran na de revolutie in 1979.

Beambten namen maandagochtend het paspoort van Behbahani in beslag op de luchthaven Imam Khomeini in Teheran en zeiden haar zich te wenden tot de Revolutionaire Rechtbank. ‘De gemeenteraad van Parijs had mij uitgenodigd voor 8 maart en ik had een tekst voorbereid over het feminisme, en een gedicht over vrouwen dat ik tijdens de ceremonie wilde voorlezen, om vervolgens op woensdag terug te keren naar Iran,’ zo werd Behbahani geciteerd.
‘Nadat ik door de douane was en mijn paspoort was afgestempeld, werd ik door twee beambten aangehouden die mijn paspoort meenamen en me tot 5 uur (0130 GMT) vasthielden en ondervroegen,’ vertelde ze…

Iraanse activisten voor vrouwenrechten dringen al jaren aan op veranderingen in de sjiitische wetgeving van het land, die onrechtvaardig wordt geacht voor vrouwen in kwesties als huwelijken, scheidingen en erfrecht.

Volgens de Iraanse wetgeving zijn het leven en de getuigenis van een vrouw slechts half zoveel waard als die van een man. Mannen kunnen hun echtgenote verbieden te werken, en vrouwen hebben toestemming van hun man nodig om een paspoort aan te vragen.
Sinds de islamitische revolutie van dertig jaar geleden is het vrouwen verboden te werken als rechter, en de leeftijd waarop meisjes volwassen worden is verlaagd tot negen jaar, tegenover vijftien jaar voor jongens.

Sinds president Mahmoud Ahamdinejad in 2005 aan de macht kwam, treden de Iraanse autoriteiten met harde hand op tegen activisten voor vrouwenrechten. Vele tientallen van hen zijn gearresteerd en gedetineerd wegens het organiseren van bijeenkomsten, het opstellen van petities of het schrijven van feministische artikelen.
Ook hebben verscheidene van hen een uitreisverbod opgelegd gekregen. (AFP – 8 maart 2010)