Internet journaliste en mensenrechtenactiviste Kakai Parisa is actief voor de Iraanse mensenrechtenorganisatie “Comité van Mensenrechten Reporters”. Zij werd op 1 januari 2010 in Teheran gearresteerd door de Geheime Dienst, nadat ze verschenen was bij een hoorzitting. Zij behoort tot de vele tegenstanders van het regime die willekeurig werden gearresteerd na de landelijke protestdemonstraties van 27-12-2009.

Net als zes andere gevangen genomen leden van de mensenrechtengroep werd Parisa Kakai aanvankelijk in sectie 209 van de Evin gevangenis in Teheran vastgezet, zij werd echter vervolgens overgebracht naar de vrouwenvleugel van de gevangenis. Parisa Kakai werd op 17 februari 2010 zonder aanklacht vrijgelaten.

De andere leden van het “Comité van Mensenrechten Reporters” zijn nog steeds in hechtenis op beschuldiging van “opstand tegen het regime “. Daarmee riskeren zij de doodstraf. De mensenrechtengroep werd in 2006 opgericht en zet zich in tegen elke vorm van schending van de mensenrechten, o.a. het schenden van de rechten van vrouwen, kinderen en gevangenen.