Naar verluidt wordt de druk op politieke gevangene Monireh Rabiei en haar familie steeds meer opgevoerd. Deze politieke gevangene staat onder psychologische druk en wordt onderworpen aan beledigingen door gevangenisbewakers. Het is haar ook al wekenlang verboden bezoek van haar familie te ontvangen.

Ze zou na elk bezoek op aanstootgevende wijze zijn gefouilleerd door het assistent hoofd van de gevangenis. Bovendien werd haar familie in de bezoekersruimte beledigd en bedreigd door vrouwelijke gevangenisbewakers. Een van de vrouwelijke bewakers fouilleerde hen op beledigende wijze en gebruikte kwetsende taal om een reactie uit te lokken waardoor toekomstige bezoeken verboden zouden kunnen worden.

Ook een neefje of nichtje van Monireh Rabiei werd op grove wijze behandeld (het kind had wat rozijnen bij zich) en begon te huilen van schrik. Toen de familie protesteerde, beledigde de vrouwelijke bewaker hen opnieuw en dreigde het bezoek te verbieden. Enige tijd geleden informeerde de advocaat van mevrouw Rabiei haar familie dat ze op borgtocht zou kunnen worden vrijgelaten.

De familie besteedde hieraan veel tijd en geld met de eigendomspapieren van hun woning als onderpand. Maar bij de rechter kregen ze te horen dat de papieren voor het woningbezit ontbraken. Terwijl er een ontvangstbevestiging gestuurd was en deze kwestie zelfs gedocumenteerd was door het secretariaat van de rechtbank. De zaak van Monireh Rabiei wordt behandeld door Pir Abassi, het hoofd van de 26ste afdeling van het Revolutionaire Hof. Deze behandelt haar familie onmenselijk en is de belangrijkste persoon die haar vrijlating in de weg staat.

De 32-jarige politieke gevangene Monireh Rabiei werd door de 26ste afdeling van het Revolutionaire Hof tot 5 jaar gevangenis veroordeeld, die in ballingschap in de gevangenis van Berazjan moet worden uitgezeten. De ballingschapclausule werd pas onlangs aan de familie bekendgemaakt. Rabiei en haar advocaat protesteerden tegen deze zware en onmenselijke straf en de zaak is op dit moment doorverwezen naar de 36ste afdeling van het Revolutionaire Hof.

Op 7 oktober 2009 werd Monireh Rabiei, die chemisch ingenieur is, opgeroepen om vragen te beantwoorden bij de 3de afdeling van het Revolutionaire Hof. Ze werd gearresteerd omdat ze een telefoontje van haar oom, die in Kamp Ashraf in Irak woont, beantwoordde.

Ze werd bijna 20 dagen vastgehouden in eenzame opsluiting in sectie 209 van de Evin gevangenis waar ze bij de ondervraging lichamelijk en psychisch mishandeld en beledigd werd door iemand van de inlichtingendienst met de bijnaam Alavi. Ze werd vervolgens overgeplaatst naar sectie 350 van de vrouwenafdeling van de gevangenis. Rabiei ontkent alle aanklachten tegen haar en heeft verklaard dat het telefoontje met haar oom een familieaangelegenheid betrof en dat het een schande is dat haar privégesprekken zijn afgeluisterd en tegen haar gebruikt worden. Mevrouw Rabiei en haar advocaat zijn van mening dat dit proces een showproces was en dat het vonnis vooraf al vaststond.