Maart 2010 – vrijlating van de voormalige rector van de Universiteit van Teheran na meer dan zes maanden willekeurige detentie.

Op 1 maart 2010 werd de wetenschapper prof. dr. Mohammad Maleki (76) tegen een borgsom vrijgelaten. Hij zat meer dan zes maanden zonder aanklacht in de Evin-gevangenis van Teheran, o.a. in sectie 209, die onder de Geheime Dienst valt.

Prof.dr. Mohammad Maleki had kritiek geuit op de manipulaties bij de presidentsverkiezingen van juni 2009 en werd op 22 augustus 2009 gearresteerd tijdens een inval door de regeringspolitie in zijn huis in Teheran. Daarbij werden boeken, zijn computer en persoonlijke documenten in beslag genomen.

De voormalige rector van de Universiteit van Teheran zat in de jaren ’80 vanwege zijn verzet tegen het fundamentalisme ook al 5 jaar in de cel.

Mohammad Maleki is ernstig ziek en heeft permanente medische behandeling nodig. In de gevangenis is zijn gezondheid aanzienlijk verslechterd. Hij kan niet meer lopen zonder hulp. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben al meerdere malen hun bezorgdheid geuit over de gezondheid van de wetenschapper en eisen zijn onvoorwaardelijke vrijlating