23 maart 2010 – De Europese Unie eist het stopzetten van het verstoren van satelliet tv-uitzendingen en internetcensuur.

De Europese Unie heeft er bij de autoriteiten in Iran op aangedrongen om satelliet uitzendingen niet langer te verstoren. Het moet ook afgelopen zijn met de censuur van internet in Iran, aldus een verklaring van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken van 22 maart.

Iran heeft de afgelopen weken de satelliet uitzendingen van een aantal buitenlandse televisie- en radiostations gestoord.

Informatie en vrijheid van meningsuiting zijn universele mensenrechten, aldus de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. De EU is “ernstig bezorgd over de maatregelen van de Iraanse autoriteiten waardoor voorkomen wordt dat het Iraanse volk televisie- en radioprogramma’s via de satelliet of informatie via internet kan ontvangen.”

Deze benadering is in strijd met onder meer de verplichtingen van het Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, dat door Iran is ondertekend. De EU is vastbesloten ‘om doelbewust te handelen om een eind te maken aan deze onaanvaardbare situatie”.

De Duitse omroep, de BBC en de Amerikaanse internationale zender Voice of America hebben in februari in een gezamenlijke verklaring geklaagd over het verstoren van hun uitzendingen in Iran. De televisie- en radioprogramma’s via de satelliet van deze drie zenders werden meerdere malen onderbroken.