18 maart 2010 – De regeringen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zullen niet langer tolereren dat Iran hun uitzendingen belemmert.

In een brief aan Catherine Ashton, vertegenwoordigster voor buitenlandbeleid van de EU,  en aan voorzitter Spanje, spraken de ministers van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, Bernard Kouchner en David Miliband zich uit voor een gezamenlijke aanpak van de Europese Unie. Bij de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel zou dan al een verklaring kunnen worden aangenomen.

Volgens een bericht in de Franse krant “Le Figaro” wordt al over sancties gedacht. Zo kan het bedrijven als Siemens of Nokia verboden worden om technologieën te exporteren die de controle van e-mails of telefoongesprekken mogelijk maakt.

Iran verhindert al enkele maanden de ontvangst van talloze radio- en televisieprogramma’s uit het buitenland, die via de satelliet worden uitgezonden.

Al in februari hebben de Duitse omroep, de BBC en de Amerikaanse internationale zender Voice of America in een gezamenlijke verklaring geklaagd over het storen van hun programma’s in Iran. Hun televisie- en radioprogramma’s via de satelliet werden meerdere malen onderbroken, aldus de drie zenders.