Iran’s opperste leider ayatollah Ali Khamenei zei zondag dat de Iraniërs het Perzische Vuurfeest volgende week moeten mijden omdat het “on-islamitisch is en veel schade veroorzaakt”.

Charshanbe Soori is een oud heidens feest dat op de vooravond van de laatste woensdag van het Perzische kalenderjaar wordt gehouden. Dit jaar valt het ritueel in de nacht van 16 maart.

Khamenei, Iran’s almachtige geestelijke, schreef op zijn website dat Charshanbe Soori “geen enkele grondslag heeft in de sjaria (islamitische religieuze wet) en veel schade en corruptie veroorzaakt. Daarom kan het beter vermeden worden”.

Het feest gaat vooraf aan No-ruz, het Perzische Nieuwjaar, dat op 21 maart begint en de komst van de lente markeert.

In de afgelopen jaren hebben de lokale overheden de Iraniërs geholpen met het organiseren van het feest, maar als gevolg van de opmerkingen van Khamenei is het niet zeker of ze dat dit jaar ook zullen doen …

Sommige geestelijken beschouwen het ritueel als het heidense vuur aanbidden, hoewel het al eeuwenlang plaats vindt in Iran, evenals het Perzische Nieuwjaarsfeest zelf en enkele andere oude rituelen, die de komst van de islam overleefden.

Waarschijnlijk is men bang dat aanhangers van de Iraanse oppositie het ritueel dit jaar zouden kunnen gebruiken voor anti-regeringsprotesten. (AFP – 14 maart 2010)