De kinderrechtenactiviste Maryam Zia werd op de 12e dag van haar hongerstaking in slechte lichamelijke gezondheid overgebracht naar de ziekenafdeling van de Evin Gevangenis. Haar toestand verslechterde al sinds enkele dagen, maar gevangenisfunctionarissen weigerden haar te behandelen om haar onder druk te zetten. Zij is ernstig verzwakt, heeft een zeer lage bloeddruk en zware hoofdpijnen en kan nauwelijks lopen of bewegen.

Ze werd ook gescheiden van andere politieke gevangenen en verblijft nu tussen gewone en gevaarlijke misdadigers.

Zia ging in hongerstaking uit protest tegen het feit dat een ondervrager van de geheime dienst genaamd Yaseri weigert haar vrij te laten, ondanks de betaling van een borgtocht voor haar vrijlating op maart 17.

Maryam Zia (40) is getrouwd met twee kinderen en zet zich actief in voor de rechten van kinderen. Ze werd op 31 december 2009 gearresteerd door leden van de geheime dienst die haar huis binnenvielen, en vervolgens overgedragen aan blok 209 van de Evin Gevangenis; na twee maanden werd ze overgeplaatst naar de vrouwenafdeling. (Human Rights and Democracy Activists in Iran – 28 maart 2010