Volgens berichten en mensenrechtenactivisten zijn vijf gedetineerden in de gevangenis Gohardasht, 17 gedetineerden in de gevangenis Orumieh en drie gedetineerden in de gevangenis Yazd in zeer slechte gezondheid vanwege dagenlange hongerstakingen.

Volgens dit rapport zijn een aantal gevangenen in de gevangenis Gohardasht in Karaj – Es-haq Surani, Hossein Karimi, Reza Jalali, Abas Yusefi en Mohammad Ansari – al meer dan twee weken in hongerstaking in isoleercellen, de beruchte ‘hondenhokken’. Ze verkeren in zeer slechte gezondheid en hun leven is in gevaar vanwege de afschuwelijke omstandigheden in de gevangenis. Het verslag concludeert dat gevangenisfunctionarissen geen nota hebben genomen van hun omstandigheden.

Volgens andere berichten zijn 17 politieke gevangenen in de gevangenis Orumieh de afgelopen week ook in hongerstaking gegaan uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenis en de vrije en systematische verspreiding van drugs in de gevangenis. Mensenrechtenactivisten hebben hun zorg uitgesproken over de gezondheid van de gevangenen.

Drie Koerdische politieke gevangenen die hun straf uitzitten in de gevangenis Yazd – Abdollah Qasem Zadeh, Bakhshali Mohammadi en Sahand Ali Mohammadi – zijn in hongerstaking gegaan uit protest tegen de omstandigheden en de beledigende behandeling door gevangenbewaarders; zij verkeren in zeer kritische conditie. (Jaras Website – 12 april 2010)