Volgens berichten bevindt politieke gevangene Mohammad Baqer Erfani, gearresteerd bij een inval in zijn huis in februari, zich in onduidelijke situatie in celblok 350 in de Evin Gevangenis.

Mohammad Baqer Erfani, 52, in de jaren 1980 politiek gevangene, werd gearresteerd door agenten van de inlichtingendienst en in eenzame opsluiting gedetineerd in celblok 209 van de Evin Gevangenis.

Zeven agenten van de inlichtingendienst onder bevel van een agent met de bijnaam Alavi (bekend om de grove marteling van politieke gevangenen in blok 209 van de Evin Gevangenis) vielen Erfani’s huis binnen op 7 februari 2010. Een aantal uren lang doorzochten ze op gewelddadige wijze zijn huis en behandelden zijn gezin en zijn kinderen onmenselijk. Alavi ondervroeg en bedreigde Erfani’s vrouw en kinderen in zijn huis. Erfani was op reis toen deze agenten binnenvielen en kon niet gearresteerd worden. Agenten van de inlichtingendienst namen een aantal persoonlijke eigendommen in beslag, waaronder hun computer, een aantal cd’s, een satellietontvanger, telefoonboek, boeken en andere voorwerpen.

Alavi dagvaarde de echtgenote van Erfani en zijn dochter de volgende dag naar de geheime dienst en ondervroeg hen een uur lang. Hij nam hen in gijzeling en zei dat ze op het bureau moesten blijven tot Erfani zich meldde, ook al was hij zakenreis.

Nadat Erfani zich had gemeld, werd hij gearresteerd en naar blok 209 gebracht. Vervolgens werd hij langdurig verhoord en geestelijk en lichamelijk gemarteld. Alavi dreigde herhaaldelijk dat ze hem zouden executeren en beweerde dat hij een Mohareb was (‘vijand van God’, een term van het regime tegen politieke gevangenen). De martelingen en mishandelingen duurden meer dan een maand, tot hij onlangs werd overgeplaatst naar blok 350 waar hij zonder duidelijke aanklacht gevangen wordt gehouden. (Human Rights Activists in Iran – 13 april 2010)