2 mei 2010 – Met protestbijeenkomsten in verschillende Iraanse steden verzetten de arbeiders zich tegen de bedreigingen en intimidatie van het regime.

In Teheran en andere Iraanse steden kwamen leden van vakbondsleden en andere werknemers op 1 mei bijeen om te protesteren, hoewel de regering met represailles heeft gedreigd en geprobeerd heeft om bijeenkomsten ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid te voorkomen.

In het centrum van Teheran en in andere steden waren de politie van het regime, de Revolutionaire Garde en geheimagenten in burger alom aanwezig. Daarnaast patrouilleerde militie op motorfietsen en zwaaiend met gummiknuppels op straat. Vooral de staatsbedrijven bedreigden hun werknemers met ontslag als ze deelnamen aan de protesten op de Dag van de Arbeid.

Protesten kwamen er echter toch. Hierbij werd door werknemers gedemonstreerd voor sociale rechtvaardigheid, en vooral tegen de toenemende massaontslagen en wijdverbreide werkloosheid en armoede. Veel betogers eisten luidkeels de betaling van hun salarissen waar ze al maanden op wachten. Er werden protesten gemeld vanuit de hoofdstad, maar ook uit andere grote steden zoals Tabriz, Isfahan, Shiraz en Mashhad.

De berichten spreken ook van confrontaties met de strijdkrachten van het regime en arrestaties van demonstranten. Bussen met demonstranten die vanuit de buitenwijken naar het centrum van Teheran wilden reizen werden tegengehouden en mochten niet verder van de overheidspolitie.

Aan de Universiteit van Teheran hielden een paar honderd studenten protestbijeenkomsten uit solidariteit met de arbeiders. Intussen gingen in de Evin gevangenis in Teheran en in de Gohardasht gevangenis in Karaj verschillende politieke gevangenen in hongerstaking ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid en de Nationale Dag van de Leraar.
Aan de vooravond van de Dag van de Arbeid probeerde het regime met represailles tegen vakbondsactivisten om de organisatie van protestbijeenkomsten en stakingen te voorkomen. Zo werd Homayoun Jaberi, een vooraanstaand lid van de buschauffeurs vakbond van Teheran, onlangs veroordeeld tot een jaar gevangenis en geseling. Hij werd onder meer beschuldigd van propaganda tegen het heersende systeem.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten worden ook de reeds geïnterneerde vakbondsmensen blootgesteld aan nieuwe represailles. Zo werd de sinds 2007 gevangen voorzitter van de vakbond voor buschauffeurs van Teheran, Mansour Osanloo, opnieuw aangeklaagd. Deze internationaal bekende vakbondsleider, die in de Gohardasht gevangenis in Karaj in bewaring wordt gehouden, wordt beschuldigd van contacten met de oppositie. Mansour Osanloo zit de afgelopen weken in eenzame opsluiting.
Volgens persberichten