7 mei 2010  – Solidariteit met vervolgde en gearresteerde leraren

Ter gelegenheid van de “Nationale Dag van de Leraren”, die in Iran op 2 mei gehouden werd, hebben Iraanse lerarenorganisaties opgeroepen tot een hongerstaking gedurende de periode van 2-8 mei. De oproep werd gedaan uit protest tegen het opsluiten van een aantal leerkrachten en de lange gevangenisstraffen en de doodstraf die een aantal van hen opgelegd kregen.

In een verklaring eisen de lerarenorganisaties de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de leerkrachten, die wegens oppositie- of vakbondsactiviteiten in hechtenis zijn genomen, en het beëindigen van alle sancties en represailles tegen dissidenten van scholen en andere onderwijsinstellingen. Volgens de verklaring worden leraren vervolgd, die gebruik maken van hun recht op samenkomst en vrijheid van meningsuiting, of zich met vakbondswerk bezig houden.  Zij kunnen hun baan verliezen, gevangen genomen of zelfs ter dood veroordeeld worden.

Wegens hun inzet voor democratie en sociale rechtvaardigheid werden o.m. de volgende leraren gearresteerd: Abdolreza Ghanbari, Abdollah Momeni, Khastar Hashem, Mohammad Davari, Farzad Kamangar en Rasoul Badaghi. Farzad Kamangar en Abdolreza Ghanbari werden zelfs ter dood veroordeeld wegens “rebellie tegen het regime”.

Kort vóór 2 mei werden in verschillende Iraanse steden opnieuw leden van Iraanse lerarenorganisaties gearresteerd. Alireza Hashemi, voorzitter van de Organisatie voor Iraanse leerkrachten, werd op 28 april in zijn huis gearresteerd. Ali Akbar en Mohammad Beheshti Baghani Langeroodi, die behoren tot een lerarenvakbond, werden op dezelfde dag ook in hun huizen gearresteerd. De dag daarvoor werd de leerkracht Tofigh Mortezapour, die zich actief met vakbondswerk bezig houdt, in de stad Tabriz gearresteerd. Verder zijn er berichten over arrestaties en dagvaardingen in de West-Iraanse steden Hamedan en Kermanshah.

Ook op de Nationale Dag van de Leraren werden opnieuw leerkrachten in hechtenis genomen en protest bijeenkomsten ontbonden. Vanuit Teheran zijn tenminste 11 arrestaties gemeld.
volgens persberichten