De Iraanse regering heeft zondagochtend vijf Koerdische activisten, onder wie een vrouw, in de Evin-gevangenis in Teheran opgehangen. Dit lijkt een poging om demonstranten te intimideren die de verjaardag van de enorme anti-overheidsdemonstraties van vorig jaar na de verkiezingen van 12 juni willen herdenken …

Hoewel de autoriteiten bekendmaakten dat de vijf die zondag geëxecuteerd zijn schuldig bevonden waren aan het plegen van dodelijke bomaanslagen, worden de executies door velen gezien als een poging om mensen te ontmoedigen die op 12 juni tegen de regering willen betogen. Dat is de eerste verjaardag van de, volgens velen gemanipuleerde, herverkiezing van president Mahmoud Ahamdinejad.

Mensenrechtenactivisten hebben de alarmbel geluid bij deze executies en maken zich zorgen dat er meer zullen volgen, omdat die van afgelopen zondag, van februari en van het najaar van 2009 haastig en zonder goedkeuring van het Iraanse Hooggerechtshof werden uitgevoerd.

“De executies tonen aan dat deze regering zijn toevlucht neemt tot elke vorm van terreur en geweld om elke uitdaging van het gezag tegen te gaan”, zegt Hadi Ghaemi, directeur van de International Campaign for Human Rights in Iran, dat gevestigd is in New York. “Dit zou het begin kunnen zijn van het executeren van de verkiezingsdemonstranten ” …
De vier terechtgestelde mannen waren Ali Heidarian, Farhad Vakili, Mehdi Islamian en Farzad Kamangar; de vrouw was Shirin Elmholi…

Allen ontkenden de beschuldigingen in openbare brieven die gepubliceerd zijn op websites en zeiden dat ze werden gemarteld om hen tot een bekentenis te dwingen. De heer Kamangar had volgens zijn advocaat, Kahlil Bahramian, de afgelopen weken de verzekering gekregen dat zijn doodvonnis opgeschort was.

“De rechterlijke macht handelt overeenkomstig de politiek en is overgenomen door de inlichtingen- en veiligheidsdienst en het militaire apparaat,” zei hij.
Naast een groot aantal arrestaties, langdurige gevangenisstraffen en executies van activisten, voeren de autoriteiten campagne via de staatstelevisie door miljoenen kijkers een beeld van het gezag voor te schotelen.

Een recente tv-serie genaamd “Zwarte Wijsheid” toont het vermogen van de politie om e-mailberichten en andere inhoud van computers te controleren.
“Het is echt eng om te zien hoe ver ze kunnen doordringen in het leven van mensen,” zei een kijker uit Teheran, die anoniem wilde blijven uit angst voor represailles wegens zijn opmerkingen. “Ze willen duidelijk Internetgebruikers en hun gezinnen intimideren. (The New York Times – 9 mei 2010)