SMV is diep geschokt door berichten dat de Iraanse leraar en vakbondslid Farzad Kamangar tot de vijf mensen behoorde die op 9 mei zonder enige vorm van proces in het geheim werden geëxecuteerd.

Farzad Kamangar, een 35-jarige gehuwde man, lid van de lerarenvakbond van Kurdistan, werd beschuldigd van ‘in gevaar brengen van de nationale veiligheid’ en ‘vijandschap tegen God’. Sinds februari 2008 leefde hij met de dreiging van de doodstraf, die hem werd opgelegd na een schijnproces dat minder dan vijf minuten duurde.
 
Hoewel de Iraanse autoriteiten het hoger beroep van Farzad hadden geaccepteerd, werd de zaak vertraagd in plaats van naar de Hoge Raad te worden gestuurd voor herziening. Na verdere vertragingen kreeg de advocaat van Farzad te horen dat het dossier was kwijtgeraakt. Volgens berichtgeving is Farzad Kamangar, ondanks het overduidelijk ontbreken van onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen en het ontbreken van een eerlijk proces, op 9 mei geëxecuteerd.