Ali Parviz, een student aan de Khajeh Nasir Universiteit in Teheran op verlof uit de gevangenis voor het Iraanse nieuwjaar, werd ondanks zijn kritieke gezondheidstoestand door veiligheidstroepen naar de gevangenis teruggebracht.

Hij kreeg verlof op een borgtocht van 300 miljoen toman (ongeveer 300.000 dollar) en werd na doktersbezoek wegens voortdurende astma-aanvallen in het speciale longziekenhuis Masih Daneshvari opgenomen nadat zijn arts longontsteking en interne longbloedingen had geconstateerd die hij in de gevangenis had opgelopen.
Vorige week, na afloop van zijn verlof, vroeg zijn familie de vertegenwoordiger van de openbare aanklager in de Evin Gevangenis om verlenging van zijn verlof vanwege zijn hospitalisatie. Hun voortdurende pleidooien werden echter niet beantwoord. Onmiddellijk na het bericht van zijn hospitalisatie begaf de afgezant van de openbare aanklager zich ’s nachts naar het ziekenhuis en ondervroeg Ali Parviz evenals al het ziekenhuispersoneel, en vroeg om zijn medische dossiers.

De frequente bezoeken van het OM aan het ziekenhuis en een bezoek van een vertegenwoordiger van de gerechtsarts namens de openbare aanklager, brachten de behandelend arts ertoe Ali Parviz uit het ziekenhuis te ontslaan voordat zijn behandeling afgerond was. Na de aankondiging van zijn ontslag kramen vertegenwoordigers van de openbare aanklager onmiddellijk naar het ziekenhuis om hem te arresteren en van zijn familie te scheiden. Hij werd per ambulance naar de Evin Gevangenis vervoerd.

Ali Parviz werd op 7 november 2009 gearresteerd nadat veiligheidstroepen zijn huis binnenvielen, en werd daarop constant ondervraagd en in een isoleercel gehouden. Hij werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf in een eerste vonnis door de 28ste Revolutionaire Rechtbank onder voorzitterschap van Moqiseh. Parviz is een student computertechniek aan de Khajeh Nasir Universiteit. (Kalameh Website – 27 april 2010)