Hadi Aravand, een ter dood veroordeelde gevangene in de Sari gevangenis, is door foltering gedood.

Het hoofd van deze gevangenis beweerde dat hij zelfmoord heeft gepleegd met een laken, maar volgens de forensisch arts is hij door wurging omgebracht.

De tekenen van het martelen waren duidelijk zichtbaar over zijn hele lichaam: een van zijn handen was gebroken en zijn rug was gewond. Er was tevens een snee van 1 cm om zijn nek, hetgeen zelfmoord uitsluit. Iemand uit zijn naaste omgeving vertelde dat de sneden aan zijn polsen aantoonden onder hoeveel druk hij stond toen hij stierf.

“Hadi werd op 30 april om een uur of 5 uit zijn cel gehaald en een paar uur later lag zijn gewonde lichaam in het Sari ziekenhuis,” vertelde deze persoon.
Volgens de forensisch arts waren zijn voeten kruislings geboeid, terwijl zijn handen van achteren vastgebonden waren toen hij gedood werd. Hij had met geen mogelijkheid zelfmoord kunnen plegen. In deze positie werd hij met een plastic riem om zijn nek gewurgd. Volgens andere gevangenen waren er sinds de komst van een nieuwe bewaker, die Abedi heet, de afgelopen 7 maanden vier verdachte sterfgevallen in deze gevangenis. Dit toont aan onder welke slechte omstandigheden de gevangenen in de Sari gevangenis worden vastgehouden.

De 23-jarige Hadi Aravandi was ter dood veroordeeld en zou binnen drie maanden geëxecuteerd worden. Hij pleegde een moord tijdens een straatgevecht op 19 maart 2008. Hij werd afgelopen zondag begraven op de begraafplaats van Surak, enkele kilometers van Sari. (Comité Mensenrechten Reporters – 11 mei 2010)