Volgens berichten is de sanitaire toestand van de vrouwenafdelingen in de Evin gevangenis erg slecht.

In telefoongesprekken met hun gezinnen heeft een aantal politieke gevangenen gezegd dat het slecht gesteld is met hygiënische omstandigheden van alle vrouwenafdelingen, maar vooral van afdeling 4. Er komen steeds meer luizen, en vrouwenziekten en keelinfecties nemen toe. Veel van deze ziekten zijn chronisch geworden en sommige vrouwelijke gevangenen zijn immuun geworden voor antibiotica.

Het warme water is ook afgesneden en de gevangenen moeten zich met koud water douchen.

Volgens de gevangenen nemen de gevangenisambtenaren geen maatregelen om de zieke vrouwen te behandelen en hun voortdurende protesten zijn tot dusver tevergeefs.
Gevangenen worden tevens geconfronteerd met een gebrek aan voedsel en aan de gevangeniswinkel zijn beperkingen opgelegd. Terwijl het gevangenisvoedsel onvoldoende en van slechte kwaliteit is, mogen ze niet in hun behoeften voorzien door met hun eigen geld voedsel te kopen in de gevangeniswinkel. De gevangeniswinkel heeft meestal niets wat de gevangenen nodig hebben.

De vrouwelijke gevangenen hebben door gebrek aan voedsel een zwak immuunsysteem wat constant resulteert in ziektes.

Volgens berichten vanuit de Evin gevangenis is een paar dagen geleden een vrouwelijke gevangene op de quarantaine-afdeling van Evin overleden als gevolg van een gescheurde appendix, omdat zij geen medische behandeling kreeg en niet op tijd naar het ziekenhuis werd gebracht.

Van 10 uur ’s avonds tot 7 uur ’s morgens zijn alle cel- en afdelingsdeuren gesloten en is er geen controle op de toestand van de gevangenen. Als ze ziek zijn of andere problemen hebben kan niemand een arts raadplegen gedurende deze periode. (Kalameh Website – 12 mei 2010)