Volgens diverse rapportages is de 44 jarige  politiek gevangene Zaher Mostafi uit het Iraanse deel van Kurdistan gedood, onder verdachte omstandigheden, na een gevangenis straf van 18 jaar. Mostafi was in kritieke fysieke toestand en nauwelijks in staat om te lopen.

Mostafi is vier jaar geleden overgebracht uit de Orumieh gevangenis naar de Gohardasht gevangenis te karaj. Ondanks dat hij ernstig ziek was en niet in staat zichzelf te verzorgen is hem goede medische verzorging ontzegd. Gevangenisartsen hebben bevestigd dat hij dusdanig ziek was dat hij diende te worden vrijgelaten, en dit is bij hoge uitzondering zelfs door gevangenis officials bevestigd. De regering van Iran heeft echter geweigerd zijn vrijlating toe te staan, en heeft hem diverse malen te verstaan gegeven dan hij van pijn dient te sterven.

Vorige week is hij naar een onbekende locatie overgebracht, en zijn medegevangenen is verteld dat hij werd overgebracht om medische behandeling te krijgen. Op Woensdag 12 Mei, drie dagen na de executie van vijf politieke gevangenen in de zeer beruchte Evin gevangenis, is Mostafi omgebracht. Dit na een gevangenis straf van 18 jaar onder zeer brute omstandigheden. , 19 Mei 2010

Bron: Mensenrechten organisaties en Democratiserings activisten in Iran.