Jafar Panahi is in de Evin gevangenis in hongerstaking gegaan en schreef hierover:

“Na de mishandelingen van zaterdagavond (15 mei 2010) gedurende een aanval van gevangenisbeambten op cellenblok 56 van de Evin Gevangenis, werden mijn celgenoten en ik anderhalf uur zonder kleren buiten in de kou gezet.

Zondagmorgen werd ik ondervraagd en beschuldigd van het filmen van mijn cel, wat een complete leugen is. Ze dreigden vervolgens mijn hele familie te arresteren en in de Evin gevangenis te gooien en mijn dochter naar een tuchtschool in Rajayi Shahr in Karaj te brengen.

Ik heb vanaf 16 mei niet meer gegeten en gedronken. Ik kondig hierbij aan dat ik voedsel en drinken zal blijven weigeren als aan onderstaande punten niet wordt voldaan:

1 – Het recht op contact met mijn familie om te weten dat ze in veiligheid zijn

2 – Na 77 dagen het recht op overleg met een advocaat

3 – Mijn onvoorwaardelijke vrijlating tot ik berecht en gevonnist ben

Ik zal niet stoppen met mijn hongerstaking tot aan al mijn eisen is voldaan. Mijn enige verzoek is dat mijn lichaam aan mijn familie wordt overgedragen zodat ze me kunnen begraven waar ze willen. Jafar Panahi – 18 mei 2010 “. (Human Rights Activist – 18 mei 2010)