De Revolutionaire Rechtbank heeft de Iraans-Canadese Maziar Bahari, journalist en cineast, veroordeeld tot meer dan 13 jaar gevangenis.

De 42-jarige Newsweek reporter Bahari ging vorig jaar naar Iran om de presidentsverkiezingen te verslaan. Hij werd een dag na de verkiezingen gearresteerd en verbleef 118 dagen in eenzame opsluiting.

Hij werd vrijgelaten tegen een borgtocht 3 miljard toman en verliet Iran.

De 26ste afdeling van de Revolutionaire Rechtbank veroordeelde Bahari tot 5 jaar gevangenis wegens samenzwering met als bedoeling het plegen van een misdaad tegen de nationale veiligheid. Hij kreeg 4 jaar wegens het vergaren en bezitten van geheime documenten, en 1 jaar wegens het verspreiden van propaganda tegen de regering. Vervolgens krijg hij 2 jaar wegens belediging van de leider van de revolutie, 6 maanden wegens belediging van de president, 1 jaar wegens verstoring van de openbare orde en 74 zweepslagen. (BBC Farsi Service – 10 mei 2010)