Reporters zonder Grenzen veroordeelt de staatsonderdrukking in Iran: opsluiting, marteling, financiële druk, sociale en beroepsmatige uitsluiting van medewerkers van de media en vervolging tot in ballingschap toe.

Een jaar na de presidentsverkiezingen in Iran op 12 juni 2009 maakt de organisatie Reporters zonder Grenzen de balans op van de onderdrukking van de media door het regime in Teheran gedurende de afgelopen maanden. De omvang van het onderdrukken en vervolgen van kritische geluiden is sinds juni 2009 dramatisch. Meer dan 170 journalisten en bloggers werden in de afgelopen twaalf maanden gearresteerd, 37 van hen zitten nog steeds in de gevangenis en meer dan 100 media medewerkers hebben hun land moeten verlaten.

“De autoriteiten hebben in een grootscheepse operatie elke vorm van politiek protest onderdrukt. De maatregelen en middelen van onderdrukking berusten op een ingenieuze strategie. Het doel was om de protesten tegen de herverkiezing van Ahmadinejad te onderdrukken en de steun van de bevolking voor de oppositie te verzwakken “, aldus Reporters zonder Grenzen in een perscommuniqué van 9 juni.

In een kort verslag wordt teruggeblikt naar de stadia van het repressieve beleid van de Iraanse regering. Met verschillende maatregelen verstoorde de overheid de communicatie en het verspreiden van beelden en filmmateriaal werd voortdurend gecontroleerd. Buitenlandse correspondenten werden gedwongen het land te verlaten.

De Revolutionaire Garde zorgde ervoor dat door censuur, het sluiten van kranten en het arresteren van journalisten, oppositieleiders geen toegang hadden tot de media. Critici en tegenstanders waren overgeleverd aan een ware ”uitputtingsslag”.

Inhechtenisneming, foltering, financiële druk, sociale en professionele uitsluiting van media-werknemers en hun vervolging tot in ballingschap toe – de staatsrepressie heeft op lange termijn twijfelachtige gevolgen voor het land in het Nabije Oosten, zo waarschuwt Reporters zonder Grenzen. “Het Iraanse regime heeft een hele beroepsgroep van journalisten en politieke waarnemers vernietigd. ” Volgens een persbericht van Reporters zonder Grenzen