10 juni 2010 – Amnesty International: Iran gebruikt het justitiële systeem als “een dodelijk werktuig van onderdrukking”.

Kort voor de verjaardag van de omstreden presidentsverkiezingen in Iran heeft Amnesty International een oproep aan Teheran gedaan om politieke gevangenen vrij te laten. Iran moet bovendien internationale waarnemers toelaten in de gevangenissen van het land en executies opschorten. Dat staat in een verklaring van de mensenrechtenorganisatie van 9 juni.

“De Iraanse autoriteiten moeten een eind maken aan deze angstcampagne, die tot doel heeft om ook maar de geringste oppositie tegen de regering te vernietigen”, aldus Amnesty’s waarnemend secretaris-generaal, Claudio Cordone. Teheran zet het justitiële systeem in als “een dodelijk werktuig van onderdrukking”.

“De Iraanse regering is vastbesloten om hun critici monddood te maken,” zei Cordone. “Tegelijkertijd proberen ze te voorkomen dat aanvallen op demonstranten en tegenstanders van het regime internationaal aan het licht komen.”

Volgens Amnesty International zitten er nog steeds honderden activisten van de oppositie onrechtmatig in de gevangenis. Er zijn veel gevallen van marteling en politieke moorden, kritiseerde de mensenrechtenorganisatie.

“Honderden mensen zitten nog steeds in de gevangenis omdat ze deelnamen aan de protestbeweging na de verkiezingen of anderszins hun mening hebben gezegd.” Journalisten, studenten, geestelijken en politieke activisten zijn gearresteerd. Ook advocaten, intellectuelen, voormalige politieke gevangenen en leden van etnische en religieuzeminderheden worden steeds meer vervolgd.

In het op 9 juni gepubliceerde bericht „From Protest to Prison“ doet Amnesty International verslag over de situatie van onrechtmatig vastgehouden gevangenen en start een wereldwijde campagne op om alle gewetensgevangenen in Iran vrij te laten.

Zaterdag 12 juni is het een jaar geleden dat de controversiële presidentsverkiezingen gehouden werden. Daarna zijn honderdduizenden in Iran de straat op gegaan om te demonstreren voor vrijheid en democratie. Honderden demonstranten werden gedood of gewond bij de gewelddadige onderdrukking van de protesten. Duizenden werden willekeurig gearresteerd.

Veel tegenstanders van het regime zijn in de afgelopen maanden gearresteerd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Vele anderen werden ter dood veroordeeld wegens de zogenaamde ‘opstand’. Twee gevangenen werden geëxecuteerd omdat ze hadden deelgenomen aan de protesten in januari 2010, op 9 mei 2010 volgden nog vijf executies van politieke gevangenen.