Ontsteltenis over het martelen van politieke gevangenen en het toepassen van de doodstraf.

Naar aanleiding van de verjaardag van de omstreden presidentsverkiezingen in Iran heeft de Europese Unie haar bezorgdheid over de situatie in dat land geuit. “Sinds de verkiezingen in juni 2009 is de mensenrechtensituatie in Iran verslechterd,” zei de afgevaardigde voor het buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, in een verklaring die op 12 juni in Brussel werd uitgegeven. De Iraniërs moet leven in een “klimaat van angst”, aldus Ashton.

De afgevaardigde voor het buitenlands beleid van de EU deed een oproep aan de Iraanse regering om het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid te respecteren. De EU is geschokt door het martelen van politieke gevangenen en het toepassen van de doodstraf. “We maken van deze gelegenheid gebruik om de bevolking van Iran ervan te verzekeren dat wij ze niet vergeten.” 13 juni 2010