Meer dan 170 Iraanse journalisten en bloggers zijn in de afgelopen twaalf maanden gearresteerd en meer dan 40 van hen zitten nog steeds in de gevangenis.

De Iraanse journaliste en vrouwenrechtenactiviste Zhila Bani-Jaghob werd in Teheran veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en 30 jaar ontzegging om haar beroep uit te voeren. Ze werd gestraft wegens teksten die ze had gepubliceerd in haar blog op internet. Ze is tegen het vonnis in beroep gegaan. Bani-Jaghob  werd vorig jaar na de verkiezingen in Iran gearresteerd en na 70 dagen vrijgelaten. Haar man, Bahman Ahmadi Amuei, ook journalist, werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en zit in de Evin-gevangenis van Teheran.
Zhila Bani-Jaghob is winnares van de “Reporters zonder Grenzen Award ” van de Duitse Wereldomroep en Reporters zonder Grenzen. Wegens een uitreisverbod kon ze niet naar de prijsuitreiking komen, die op 22 juni in het kader van het Global Media Forum in Bonn plaatsvond. Ze stuurde echter een bericht, waarin zij erop wees dat er in Iran meer dan 40 journalisten en bloggers gevangen zitten.

In een persbericht van Reporters zonder Grenzen van 17-06-2010 staat o.a.:

De Iraanse blogger, journaliste en vrouwenrechtenactiviste Zhila Bani Jaghob is veroordeeld tot een 30-jarig beroepsverbod door de 26e Kamer van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran. Ze kreeg ook een jaar gevangenisstraf. Volgens de rechters had Bani Jaghob zich schuldig gemaakt  aan “propaganda tegen het  leiderschap van de staat “. Bani Jaghob werd op 8 juni over het vonnis geïnformeerd.

De journaliste is een van de eerste onafhankelijke reporters in Iran. Sinds de start van haar journalistieke carrière, begin jaren ’90, heeft ze vele controversiële kwesties aangeroerd, zoals de moord op Iraanse intellectuelen door veiligheidstroepen.  Ze  nam onderdrukking en gevangenisstraf daarvoor op de koop toe. Op 20 juni 2009 werd Bani Jaghob met haar man, de journalist Bahaman Ahamadi, en zo’n 20 andere journalisten gearresteerd. De feministe werd op 24 augustus weer vrijgelaten, maar haar man zit, net als veel van hun collega’s, nog gevangen. Hij werd tot vijf jaar gevangenis veroordeeld.

Zhila Bani-Jaghob is winnares van de “Reporters zonder Grenzen Award” van de Duitse Wereldomroep en Reporters zonder Grenzen. Ze ontving de prijs wegens haar verdiensten voor de vrijheid van meningsuiting in Iran, zo werd op 15 april 2010 bekendgemaakt. De award maakt deel uit van de blog competitie “Best of the Blogs (BOBs),” die jaarlijks georganiseerd wordt door de Duitse Wereldomroep. 23 juni 2010