Mei 2010: Vrijlating christelijk echtpaar na willekeurige detentie

Hamid Shafii en zijn vrouw  Reyhaneh Aghajary, christenen van islamitische oorsprong, werden tegen een borgsom op resp.19 en 16 Mei 2010 vrijgelaten uit de Dastgerd-gevangenis van Isfahan in centraal-Iran.

Hamid Shafii en Reyhaneh Aghajary werden beschuldigd van het verkondigen  van het christelijke geloof te en het leiden van een plaatselijke kerk van ex-moslims. Ze werden op 28 februari 2010 gearresteerd in hun woning in Isfahan.

Reyhaneh Aghajary was destijds alleen thuis met een groep christenen. De regimepolitie deed haar handboeien om en doorzocht het huis. Toen ze dozen bijbels gevonden hadden sloegen ze de vrouw en bespoten haar met pepperspray. Daarna werd ze werd weggeleid. Een uur later werd de echtgenoot gearresteerd. Persoonlijke bezittingen van het echtpaar, zoals computers, bijbels en foto’s, werden in beslag genomen. De twee zoontjes van het echtpaar werden door familieleden opgevangen. Pas na 40 dagen mochten ze hun ouders in de gevangenis bezoeken.

Hamid Shafii en zijn vrouw zijn ongeveer 15 jaar geleden van de islam tot het christendom bekeerd en zijn al meerdere malen lastiggevallen door de autoriteiten. Ze werden aangeklaagd wegens het verspreiden van het christelijk geloof. Christelijke hulporganisaties hebben zich ingezet voor hun vrijlating.
In Iran mogen christenen die zich vanuit de islam bekeerden hun nieuwe geloof niet uitoefenen. Vaak worden christenen met een islamitische achtergrond beschuldigd van andere misdrijven, zoals spionage of verstoring van de openbare orde. Op de Open Doors World Watch List staat Iran op de tweede plaats van de lijst met landen waar christenen wegens hun geloof vervolgd worden.