Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben via een internationale campagne opgeroepen om Zeynab Jalalian en andere ter dood veroordeelde gevangenen in Iran te redden.

Volgens berichten van Iraanse mensenrechtenactivisten zijn er steeds meer aanwijzingen dat de politieke gevangene Zeynab Jalalian binnenkort wordt geëxecuteerd. Haar familie heeft al langer dan een maand geen contact meer met de ter dood veroordeelde gehad. Advocaten, die de zaak opnieuw in behandeling wilden nemen, kregen geen toegang tot de dossiers omdat die “zoekgeraakt” zouden zijn.

De 27-jarige Zeynab Jalalian hoort tot de Koerdische minderheid in Iran. Zij werd ter dood veroordeeld wegens het vermeende lidmaatschap van een Koerdische oppositiegroepering en de “vijandschap tegen God” – zoals de fundamentalisten de burger oppositie tegen het regime noemen. Het vonnis werd begin 2009 geveld door een revolutionaire rechtbank in de West-Iraanse stad Kermanshah. 3 juli 2010

Daarvoor zat Zeynab Jalalian acht maanden in afzondering in een gevangenis van de Iraanse inlichtingendienst. Ze had tijdens het proces, dat maar een paar minuten duurde, geen raadsman. Op 26 november 2009 bekrachtigde het Opperste Gerechtshof haar doodvonnis. Begin maart 2010 werd ze uit de gevangenis van Kermanshah naar een onbekende plaats overgebracht. Daarna werd ze overgeplaatst naar afdeling 209 van de Evin Gevangenis in Teheran.

Volgens Amnesty International zijn er sinds januari 2010 ten minste 126 doodvonnissen voltrokken. Op 9 mei 2010 werden in Teheran vier politieke gevangenen, allen behorend tot de Koerdische etnische groepering, zonder voorafgaande kennisgeving geëxecuteerd. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben via een internationale campagne opgeroepen om Zeynab Jalalian en andere ter dood veroordeelde gevangenen in Iran te redden.