Mei 2010: De bekende dissidente filmregisseur Jafar Panahi werd na massale internationale protesten uit de gevangenis ontslagen. De internationaal bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi is op 25 mei na twee maanden gevangenisstraf in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran vrijgelaten. Er werd een borgsom gestort. Tot zijn proces blijft de 49-jarige regisseur op vrije voeten. Een datum daarvoor is nog niet bekend.

In maart werd Panahi, een van de belangrijkste onafhankelijke regisseurs van Iran, gearresteerd wegens zijn plannen voor een film met kritiek op het regime. Hij had zich ook kritisch uitgelaten over de verkiezingen van juni 2009.

Een week eerder was de gevangen filmmaker in hongerstaking gegaan. Hij wilde de toezegging van de autoriteiten dat zijn familie in veiligheid was. Er was gedreigd met arrestatie van familieleden.

Panahi was in februari uitgenodigd als eregast op de 60e Berlinale, maar mocht Iran niet verlaten. Hij zou in mei ook deel uitmaken van de jury van het Filmfestival van Cannes.
Ongeveer 80 Iraanse filmmakers hebben in een open brief de vrijlating van de regisseur geëist. In een verklaring op internet werd dit ook gedaan door een aantal Oscar-winnaars, waaronder Robert Redford, Michael Moore en Martin Scorcese.

Zelfs minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle had begin maart een oproep gedaan voor de vrijlating van Jafar Panahi. De verantwoordelijken in Teheran dienden al het mogelijke te doen voor Panahi’s vrijlating, aldus Westerwelle.

In 2000 kreeg  Panahi voor zijn film “De Cirkel” de Gouden Leeuw van Venetië, hij ontving in 2006 met “Buitenspel” in Berlijn de Zilveren Beer.