Mei 2010: 20-jarige student gered van executie.

Medio mei werd de oorspronkelijk tegen de student geëiste doodstraf door het hof van beroep in Teheran omgezet in een gevangenisstraf van drie en een half jaar.
Mohammad Amin Valian werd begin maart 2010 ter dood veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de protesten tegen het regime. De student werd beschuldigd van “vijandschap tegen God” – zoals de fundamentalisten de burgerlijke oppositie tegen het regime bestempelen.

Mohammad Amin Valian, student aan de Damghan-Universiteit, werd ervan beschuldigd tijdens de massale protesten op 27 december 2009 met stenen te hebben gegooid en “Weg met de dictatuur” te hebben geroepen. Na een show-proces, waarbij de student geen rechtsbijstand had, werd hij o.a. wegens “gevaar voor de nationale veiligheid” ter dood veroordeeld.

Na het doodvonnis voerden internationale mensenrechtenorganisaties actie om de executie te voorkomen. Ze zetten zich nu in voor de vrijlating van Mohammad Amin Valian, omdat de opgelegde gevangenisstraf ook willekeurig en ongerechtvaardigd is.