Advocaat van de tot steniging veroordeelde Iraanse Sakineh Mohammadi-Ashtiani vermist.

Volgens Amnesty International wordt een prominente mensenrechtenadvocaat in Iran vermist. Mohammad Mostafaei werd in het weekend opgeroepen om naar Evin-gevangenis in Teheran te komen, en is niet sindsdien niet meer gezien, aldus de mensenrechtenorganisatie in een verklaring van 28 juli. Zijn vrouw, Fereshteh Halimi, en zijn broer werden vastgenomen. Door hun arrestatie wordt  klaarblijkelijk druk op Mohammad Mostafaei uitgeoefend om samen te werken met de autoriteiten. De twee familieleden van de advocaat worden vastgehouden in de Evin-gevangenis.

Zijn inspanningen om de Iraanse Sakineh Mohammadi-Ashtiani  te redden van steniging hebben in het westen nogal wat stof doen opwaaien.  De gerechtelijke autoriteiten hebben daardoor twee en een halve week geleden verklaard dat de executie voorlopig niet voltrokken zal worden. Volgens Mostafaei had de vrouw, die wegens overspel terecht stond, geen rechtsbijstand tijdens het proces.

Mostafaei is een doorn in het oog van de Iraanse autoriteiten, aldus de vertegenwoordiger van Amnesty, Malcolm Smart. De advocaat heeft vele jeugdige criminelen en politieke gevangenen verdedigd. In 2008 begon hij samen met collega’s een campagne tegen de executie van minderjarigen. Volgens Amnesty werd Mostafaei zaterdag opgeroepen voor verhoor in de Evin-gevangenis, kwam na een paar uur weer vrij, maar werd al snel gesommeerd om terug te komen. Sindsdien is niet bekend waar hij verblijft. Volgens Amnesty schreef hij op het online netwerk Facebook dat het mogelijk was “dat ze me arresteren.”
Volgens persberichten