De advocaat van de Iraanse vrouw die werd veroordeeld tot dood door steniging wegens overspel, is in Turkije en heeft daar asiel aangevraagd, meldde het HCNUR vrijdag.
De advocaat, Mohammad Mostafaie, is sinds 24 juli verdwenen, toen de Iraanse politie hem wilde arresteren op zijn kantoor en hem daar niet aantrof.

‘Hij is in Turkije in bewaring gesteld. Wij hebben met hem gesproken en hij heeft een asielverzoek ingediend in Turkije,’ aldus Metin Corabatir, woordvoerder voor het Hoge Commisariaat van de VN voor Vluchtelingen (HCNUR) in Turkije, tegen het Franse persbureau AFP.

‘Het verzoek wordt nu bekeken in samenwerking met de Turkse autoriteiten,’ zei hij verder.

Het liberale Turkse dagblad Radikal schreef woensdag dat Mostafaie werd gedetineerd als gevolg van een probleem met zijn paspoort bij zijn aankomst in Turkije. Het dagblad vermeldde niet wanneer, waar en hoe de advocaat gedetineerd wordt.

Mostafaie, een bekende mensenrechtenactivist, vertegenwoordigde Sakineh Mohammadi-Ashtiani, de 43-jaar-oude moeder van twee kinderen, die tot dood door steniging werd veroordeeld omdat ze schuldig zou zijn bevonden aan overspel.

Haar vonnis, dat in westerse landen tot grote verontwaardiging leidde, is tijdelijk ingetrokken door de gerechtelijke autoriteit Sadeq Larijani. (AFP – 4 aug 2010)