Omdat het vonnis niet aan Mohammad Oliayi Far bekend is gemaakt kan zijn zaak niet in hoger beroep behandeld worden.

De vrouw van de advocaat en gewetensgevangene, Shohreh Taqati, zei: “Mijn man zit bijna vijf maanden opgesloten wegens het geven van interviews aan buitenlandse media en op beschuldiging van propaganda tegen de regering. Er komen momenteel zeer weinig telefoontjes vanuit de gevangenis”.

“Volgens ons is de beschuldiging verkeerd, want er was geen sprake van propaganda tegen de regering. Nadat mijn man een aantal interviews had gegeven over de executie van kinderen onder de 18 jaar, met name over Behnoud Shojayi, hebben ze een klacht tegen hem ingediend. Hij kreeg dus een strafblad wegens het uitoefenen van zijn beroep.”

Mohammad Oliayi Far, advocaat en voormalig hoofd van de Research and Education Unit van de mensenrechtenactivisten in Iran, werd op 2 februari 2010 door de Revolutionaire Rechtbank van Teheran veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Na zijn protesten tegen de executie van minderjarige Behnoud Shojayi werd hij beschuldigd van propaganda tegen de overheid door het geven van interviews aan buitenlandse media en het beledigen van de rechterlijke macht. Hij werd op 8 maart 2010 gearresteerd nadat hij was opgeroepen door de Revolutionaire Rechtbank van Teheran om zijn straf van een jaar uit te zitten.

Shohreh Taqati uitte haar ontevredenheid over het feit dat het vonnis niet werd bekend werd gemaakt aan haar man. Ze zei: “Het vonnis werd niet aan mijn man bekendgemaakt, daardoor kunnen we op geen enkele manier in beroep gaan”.

(International Campaign for Human Rights in Iran – 26 augustus 2010)