Volgens rapportages is politiek gevangene Reza Jushan in coma geraakt na zes dagen van hongerstaking. Hij is overgebracht naar het gevangenishospitaal van de Gohardasht gevangenis op een stretcher. Hij is op 26 Juli in coma geraakt. De andere gevangenen mochten niet in zijn buurt komen in het hospitaal. Volgens ooggetuigenen is het niet best met Jushan.

Jushan, 25 jaar, is gearresteerd op 1 December door agenten van de geheime dienst na een inval bij hem thuis. Zes dagen later is zijn moeder, Zahra Asadpour Gorji gearresteerd. Ook zij is mishandeld.
Zijn moeder en zijn zus, Fatemeh, zijn al eens eerder gearresteerd, simpelweg omdat zij op bezoek gingen bij vrienden in Ashraf. Dit leidde tot een gevangenisstraf van 16 maanden.

Jushan kondigde aan op 21 Juli dat hij uit protest tegen de erbarmelijke toestand in de gevangenis in hongerstaking zou gaan. Hij kondigde zijn staking aan in een brief die hij aan de gevangenisdirecteur Gerami heeft verstuurd. Een kopie van deze brief heeft ons ook bereikt.

De redenen om in hongerstaking te gaan waren volgens de brief:

  1. Er is geen duidelijkheid met betrekking tot mijn toekomst, en ik ben nog niet overgebracht naar het algemene cellenblok.
  2.  Het is mij niet toegestaan om telefoongesprekken te voeren en om mijn moeder te bezoeken, die ook in deze gevangenis is opgesloten, in de vrouwenvleugel.
  3. Het niet hebben van het recht om contact te hebben met mijn familie

Mohebi, hoofdondervrager van de geheime dienst, beval dat Jushan moest worden overgebracht naar cellenblok 6 in sectie 17, nadat hij hem had onderworpen aan fysiek en mentaal geweld.
Sectie 17 van deze gevangenis is speciaal bedoeld om gevangenen onder druk te zetten, vaak middels doodsbedreigingen en ontzegging van familiecontacten.

De geheime dienst, in dit geval in de persoon van Mohebi, voeren een ware heksenjacht tegen studenten, politieke activisten en allen die betrokken waren bij de protesten die volgden op de gemanipuleerde presidents-verkiezingen. Mohebi en een andere ondervrager Reza Arefi hebben onnoemelijk veel misdaden begaan tegen gevangenen gedurende de laatste 30 jaar.

Het lot van politiek gevangenen zoals Jushan is onduidelijk, omdat het eerder is voorgekomen dat politiek gevangenen in opdracht werden vermoord terwijl ze in hongerstaking waren, denk daarbij aan Akbar Mohammadi en Valiollah Feiz Mahdavi. Gevreesd moet worden voor het leven van Jushan, maar ook voor de gevangenen Arjang Davoudi en Khaled Hardani die recent ook in hongerstaking zijn gegaan.

(Mensenrechten en Democratiserings activisten Iran – 26 Juli, 2010)