Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag eist opheldering over het lot van politieke gevangene.

Nederland uitte op 24 augustus haar bezorgdheid over het lot van een in Teheran gevangen vrouw, die zowel de Nederlandse als de Iraanse nationaliteit heeft. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dreigt de doodstraf voor de 45-jarige Zahra Bahrami wegens het “in gevaar brengen van de nationale veiligheid.”
“We zijn zeer bezorgd”, zei een woordvoerder van het ministerie. “Wij dringen er bij Iran op aan om ons te vertellen of zij nu werkelijk in de gevangenis zit of niet, en als dat wel het geval is, ons in staat te stellen om haar bij te staan in een eerlijk proces.”

Volgens berichten van mensenrechtenorganisaties werd Zahra Bahrami op 27 december 2009 in Teheran gearresteerd, toen daar duizenden tegen het regime demonstreerden. Sindsdien zit ze in de gevangenis. Ze wordt beschuldigd van “vijandschap tegen God” – zoals de fundamentalisten het burgerverzet tegen het regime omschrijven.