25 augustus 2010 – Onder de prominente steunbetuigers zijn ook de Franse first lady Carla Sarkozy en ex-president Valery Giscard d’Estaing.

Ongeveer 15.000 mensen hebben in Frankrijk een oproep ondertekend voor de vrijlating van de ter dood veroordeelde Iraanse vrouw Sakineh Mohammadi-Ashtiani. De tekst van het appel, met de titel “De steniging van Sakineh moet voorkomen worden” werd op 15 augustus op de website van de Franse schrijver Bernard-Henri Levy gepubliceerd. De ondertekenaars van het document eisen de onmiddellijke vrijlating van de 43-jarige vrouw, alsmede het erkennen van haar onschuld.

Ook de Franse first lady Carla Sarkozy heeft zich sterk gemaakt voor de Iraanse, die het risico loopt gestenigd te worden. “Mijn man zal zich voor u inspannen, Frankrijk zal niet opgeven,” schreef Carla Sarkozy in een brief die 24 augustus op internet gepubliceerd werd. “Hoe kan men zwijgen over het tegen u uitgesproken vonnis? Waarom uw bloed vergieten, uw kinderen van hun moeder beroven? Alleen omdat u geleefd en geliefd hebt, omdat u een vrouw bent, omdat u Iraanse bent? Alles in mij verzet zich ertegen om dat te accepteren” zegt zij in de brief.

Behalve Carla Sarkozy hebben ook tal van andere beroemdheden en politici brieven geschreven aan de ter dood veroordeelde Sakineh Mohammadi-Ashtiani, onder andere de voormalige president Valery Giscard d’Estaing en de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë. Onder de ondertekenaars van de oproep zijn de voormalige Franse presidentskandidaat Segolène Royal, de actrices Juliette Binoche en Mia Farrow en de Ierse zanger Bob Geldof.

Sakineh Mohammadi-Ashtiani is veroordeeld wegens overspel. Een door marteling afgedwongen bekentenis trok zij later in. Ze werd toch veroordeeld met behulp van een bewijsmiddel dat alleen in Iran bestaat: het zogenaamde “inzicht van de rechter”, dus diens subjectieve mening.

Het stenigingsvonnis leidde tot veel protesten van regeringen en mensenrechtenorganisaties. Iran heeft de straf in juni voorlopig opgeschort. Volgens persberichten