Executie dreigt voor Farah(Elmira)  Vazehan wegens haar deelname aan protesten tegen het regime en familiecontacten met de oppositie.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten in Teheran is de politieke gevangene Farah Vazehan na zeven maanden in de gevangenis in augustus 2010 ter dood veroordeeld. Zij werd schuldig bevonden aan deelname aan protesten tegen het regime en zogenaamde “vijandschap tegen God” – zoals de fundamentalisten de burgeroppositie tegen het regime noemen. Ze werd ook beschuldigd van contacten met familieleden die actief lid zijn van de Iraanse oppositiebeweging.

Farah Vazehan werd op 29 december 2009, twee dagen na de massale protesten tegen het regime op de Dag van Ashura (27-12-2009) in haar flatgebouw gearresteerd tijdens een razzia door geheime agenten. Sindsdien zit ze in de Evin-gevangenis van Teheran, waar ze meer dan een maand doorbracht in eenzame opsluiting. Door marteling zou zij ertoe gebracht zijn in een televisie-uitzending een bezwarende verklaring tegen zichzelf af te leggen.
De oom van Farah Vazehan werd in 1985 geëxecuteerd wegens steun aan de oppositiebeweging. Ook haar zus zat in de jaren ’80 vier jaar in politieke hechtenis.