9 september 2010 – EU-Commissievoorzitter Barroso: mensenrechten zijn niet onderhandelbaar
In zijn eerste regeringsverklaring voor het Europees Parlement in Straatsburg op 7 september zei de Europese commissievoorzitter Jose Manuel Barroso “geschokt” te zijn door het nieuws van het stenigingsvonnis tegen Sakineh Mohammadi-Ashtiani, hetgeen “onbeschrijflijk barbaars” is.

“Er zijn geen woorden voor”, aldus Barroso in zijn toespraak. “Wij veroordelen deze vorm van executie. Er bestaan geen morele of religieuze richtlijnen om dergelijke straffen te rechtvaardigen. “Mensenrechten zijn niet onderhandelbaar”, zei Barroso. Europa moet zich wereldwijd inzetten als beschermer van de mensenrechten en de Europese waarden. Hij riep de lidstaten op om samen te strijden tegen discriminatie en uitsluiting.

De uitvoering van het doodvonnis tegen Ashtiani werd na een wereldwijd protest in juli opgeschort, de zaak zou opnieuw onderzocht worden. De vrouw werd in 2006 wegens overspel veroordeeld.

De steniging heeft op internationaal niveau zware kritiek uitgelokt. Enkele dagen geleden heeft ook het Vaticaan het doodvonnis tegen de Iraanse vrouw op ongewoon scherpe toon veroordeeld. De katholieke kerk is tegen de doodstraf, zei de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi. Steniging is een “bijzonder barbaarse vorm” van executie.
Volgens persberichten